I “Styggen på ryggen”

I “Styggen på ryggen”

I “Styggen på ryggen”, synger OnklP og om angst og depresjon som en en skikkelse han gir navnet Styggen. OnklP skriver sangen basert på egne opplevelser, da han selv har slitt med rus-og alkoholavhengighet, samt lidd av depresjon og angst. Sangen ble en gigantisk suksess, og bare et par uker etter utgivelsen (22. September 2014) ble den kåret til “Årets låt” av bl.a VG. OnklP har innrømmet at han ikke er så glad i å snakke om “Styggen på ryggen”, men at han er glad han gjennom å skrive en slik låt har gitt noen innspill til samfunnsdebatten om dette viktige tema. I følge Aftenposten, forteller han at “folk får høre låten, og gjøre seg opp sin egen mening om hva den handler om.”

Sangen starter med at OnklP synger om at ingen skal se han være nedfor, og at derfor skal alle gardiner trekkes for. I denne sammenhengen tolker jeg ordet “gardin” som både en fysisk gjenstand og et språklig bilde. Gardinen kan være “masken” han tar på når han må stille som kjendis foran kamera og opptre, samt en fysisk gardin han trekker for når han er hjemme slik at ingen ser han.

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

Mot slutten av 1. vers rapper han “Ta’kke’n telefon, rører ikke post, Ikke prøv å ringe på, døra mi er låst”. Et deprimert menneske vil ofte unngå sosiale settinger og isolere seg mest mulig. Siste setning i samme vers spiller OnklP på et kjent norsk ordtak – “tiden leger alle sår” – ved å snu om på ordene og sette det på spissen; han rapper ” Alt jeg har er tid, men det leger ingen sår”.Han nevner så vidt selvmordstanker da han synger om å snart hoppe ut i sjøen, men sangen fokuserer mer på lidelsen det er å ha en “styggen på ryggen”, og følelsen av å ikke ha kontroll, enn dette med å ikke ville leve lenger. “Styggen på ryggen” er i seg selv et språklig bilde, men også “i et badekar av svette” er et eksempel på litterære virkemidler i teksten.

OnklP sammenligner seg selv med Eckbo, en kjent norsk skuespiller som har spilt mange forskjellige roller. Når OnklP sier at han “føler meg som flere folk en Eckbo”, referer han til nettopp dette med å ha mange skikkelser; han tvinges til å leve liv foran kamera og presse, samtidig som han er deprimert og sliter med rus og avhengighet.

Språkbruken i låten er ganske grov, men ordvalgene er virkelig med på å forsterke budskapet. En hyppig bruk av banneord vil ikke dra ned kvaliteten på en slik sang; ordene er gjennomtenkt og skisser hvordan det virkelig er å ha en stemme i hodet som konstant forteller at du ikke er god nok. Her vil det ikke være nok å synge angsten er ekstremt ekte – nei, OnklP har rett i å bruke ord som jævel, jævla , fuck og motherfucking (“angsten er så motherfucking ekte”).

I bridgen, synger OnklP “Kommer ingen vei her i livet”. Dette repeterer han syv ganger, for å virkelig få frem budskapet sitt. OnklP var faktisk i tvil om han skulle beholde denne delen i sagen, for han synes det ble for personlig og sterk. Siste setning i bridgen “OnklP du kommer ikke herfra i livet”, er da “styggen” sin stemme som snakker til OnklP. Det er første og eneste gang i låten vi hører noe fra styggen sin side.

Med denne sangen har OnklP har lykkes med å skape et realistisk bilde av hvordan det er å være deprimert. Han bruker tydelige, ekte følelser og skisseringer. Han overdriver ikke, men er konkret og direkte. Som følge av dette treffer sangen mennesker som har lidelsene sangene omhandler. OnklP står frem som svært genuin, og som en folket vil kunne kjenne seg igjen i. I denne låten har OnklP brukt både etos og patos ; etos handler om troverdighet, og pga. at han har kjempet sin egen kamp mot “styggen på ryggen” er han troverdig og folk vil stole på han. Å ha gått gjennom dette selv forsterker budskapet hans ut til verden, og muligens også gjør også folk mer spente og interessert i å høre etter. Patos handler om å vekke følelser – OnklP har ingen problem med å gjøre dette gjennom den sterke sangteksten og måten låten synges og rappes på. Logos, det logiske og overbevisende med en tekst er i dette tilfelle vanskelig å finne – nemlig fordi dette ikke skal være en rasjonell tekst, men en som skaper reaksjon og følelse hos mottakeren.

x

Hi!
I'm Alfred!

We can help in obtaining an essay which suits your individual requirements. What do you think?

Check it out